söndag 14 juni 2015

12/6
Vi åt frukost och där efter så fixade jag lite med båten och Micke stack upp till staden och provianterade lite, vid 10 tiden begav vi oss mot nästa mål som var Loctudy, vi hade i dag vår sista tidvattenström att passa som vände vid 14 tiden och kunde sätta upp till 3,5 knop, här efter så är det mest lite strömmar på mellan 0,5-1 knop och det är mest ut och in i hamnar som vi behöver ha koll på detta, alltså om vattnet skall in eller ut beroende på om det håller på att bli ebb eller flod.
Vi angjorde Loctudy vid tiotiden, en fin vindstilla kväll så det blev kvällsmat i sittbrunnen.
13/6
Upp kl 7, laga kaffe, packa ihop och vi kom iväg ca 07.20 målet för dagen var Port Tudy som är en liten ö i storlek med ven utanför Lorient, vi hade ca 35 sjömil dit och räknade med att vara där efter lunch någon gång.
När vi närmade oss, så visade det sig att Volvo Ocean Race båtarna skulle göra en lite bansegling i sundet mellan ön och fastlandet, så det blev ett stopp här ute för att titta på detta.
Vi kom riktigt nära då vi låg precis intill en av rundningsprickarna, skoj att se dom på nära håll.
Micke som har följt dom under hela deras jordenruntsegling och då hade koll på att dom skulle vara här, tyckte att det var en härlig upplevelse att se dom live.
Efter detta så gick vi till ön ile de Groix och Port Tudy, när vi kom dit så var hamnen full, men det fanns bojar ute i första hamnbassängen, så vi blev hänvisade dit och hamnkaptenen hjälpte oss att förtöja vid bojarna.
Man förtöjer båten vid en boj i fören och vid en annan i aktern och man ligger ungefär 4-5 båtar på varje boj, när vi tyckte det var fullt vid 6 tiden så lyckades man ändå trycka in ytterligare 7-8 båtar, lite utanpå andra båtar som låg på bojarna och några lyckades man få fast i bojarna.
Då vi inte hade packat upp våran gummijolle så fick vi tigga skjuts in till land och tillbaka av hamnkaptenen, här har alla hamnkaptener båtar som dom kör runt i hamnen med och anvisar plats, tar betalt och hjälper till om man behöver hjälp, så upp i byn och proviantera för en vecka då vi snart funderar på att ta hoppet över till Spanien, vi skall bara ta oss en liten bit till in i Biscaya först och få en bra väderprognos 3 till 4 dagar framöver, så i början på veckan bär det kanske av.
Det blev en fin kväll med massa båtar på boj, liv och rörelse, mer än vi har haft innan, men det kan kanske också bero på att det är fint väder och lördag.
14/6
Vi gick upp vid 8 tiden och börja fundera på hur vi skulle kunna ta oss ut från där vi låg inklämda mellan alla andra båtar, fundera lite på när dom andra kanske skulle börja lämna, men cirka halv nio så skulle en båt bakom och den vi sidan om oss lämna, så snabbt upp och starta motorn och säga till dom andra att vi hänger på er ut, sagt och gjort man flyttade en båt och släppte akterförtöjningen på en annan så kom vi ut, snabbt och enkelt, frukosten fick vi ta ute på sjön.
Vårt mål för dagen var Pornichet, vi hade 55 sjömil att gå och när vi kom fram så öppnade himlen sig och ösregnet kom, så snabbt på med sjöställen och angöring i ösregn, hamnkaptenen kom och mötte oss och anvisade plats, vi frågade om Wifi som alltid och han sa att det fungerade inte, en lite test senare så kom vi fram till att det fungerade men vi behövde en kod, då var det bara till att leta upp hamnkaptenen igen och få tag i inloggningskoden, ja man kan inte alltid ta deras ord för givet.

Träffade ett engelskt par som kom in efter oss, dom var på väg till Sicilien för att lägga båten där, när vi stod där och pratade så kom en fransk båt in som vi hjälpte lägga till, men dom fick inte rätt på det, båten backade bak mot den engelska båten och när fransmannen försökte få stopp på den så gled båten ut från bryggan och han föll i vattnet, dock ingen fara, men ett litet ofrivilligt dopp i det 17 gradiga vattnet.

Vy av Camaret från havet,

Ett hus och ett fort insprängt i berget.

Klippor och urgröpningar i dom finns lite överallt här.

Klipporna som går ut i havet och bildar rev utanför.

Fyr och fyrvaktare hus på en liten ö.

Fransk sommar idyll i Loctudy.

så här såg det ut på morgonen när vi lämna Loctudy.

och så här.

Frukost till sjöss.

Volvo ocean race båtarna.

I hamn tävling.

Ön  ile de Groix

Uppe i byn.

Gata i byn.

 Här ligger vi i havet av båtar på boj i yttre hamnen, efter bilden kom det säkert 10-15 båtar till.

Hmm, hur skall vi nu komma ut.

Så här såg det ut på morgonen när vi lämna.

Ön lite sett från havet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar